TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan’dan Küresel Görünüme İlişkin Değerlendirmeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda “Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri” başlıklı oturumda konuştu.

Karahan, Türkiye’nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini ve bu sürecin iç dinamiklerle birlikte dalgalı küresel ortamda şekillendiğini vurguladı. Dezenflasyonun temel bileşenleri olan talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme üzerinde durarak, yapılan adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

İç ve dış talep arasındaki dengesizliğe değinen Karahan, para politikasındaki sıkılaştırma adımlarının iç talebi ılımlı hale getirdiğini ve cari açığın düşmesine katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun ana göstergelerindeki yavaşlamanın da enflasyon süreci için olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ve enflasyon beklentilerinin iyileştiğini söyledi.

Enflasyon beklentilerindeki düşüşe dikkat çeken Karahan, enflasyonun hizmet kalemlerinde yapışkan olduğunu ancak genel olarak fiyat baskılarında yavaşlama olduğunu belirtti. Amacın enflasyonu tek haneli seviyelere çekmek olduğunu belirten Karahan, bu süreçte merkez bankasının sıkı para politikasını sürdüreceğini vurguladı.

Karahan, dış şoklara karşı daha iyi bir konumda olduklarını, cari açığın düşük olduğunu ve dış borç çevirme oranının iyileştiğini vurgulayarak, sermaye akımlarındaki değişimlerin dezenflasyon sürecinde önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel belirsizliklerin yanı sıra küresel ticaret politikalarının etkilerinin de sikkatle takip edildiğini söyledi.

Tarifelere ilişkin sorulara da yanıt veren Karahan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik açıkladığı tarifelerin diğer ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, küresel talep ve ticarette yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin dış ticaretini etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca, ithalat tarafında yaşanan emtia fiyatlarında düşüşün Türkiye için olumlu bir etki yarattığını belirtti.

Related Posts

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Bitcoin 100 bin dolara merdiven dayadı

ABD Başkanı Trump’ın ticaret anlaşmasını açıklamasının ardından Bitcoin 99 bin 300 dolara kadar yükselerek 100 bin dolara yaklaştı.

Temmuz zammı netleşiyor: Emekli, memur ve çalışanlar için beklenen senaryo

Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı, gözler Temmuz zammına çevrildi. Uzmanlara göre memur ve emekliler yüzde 17-18 oranında enflasyon farkı alacak, Peki, asgari ücrete zam yapılacak mı? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Temmuz ayında yaşanacak olan senaryoyu Özgür Erdursun köşe yazısında ele aldı.

Trump duyurdu! Büyük bir ülke ile ticaret anlaşması imzalanacak

ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü “büyük ve saygın bir ülke” ile bir ticaret anlaşması imzalayacaklarını açıkladı.

Sivas’ta lisede akran zorbalığı: Yedi öğrenci okuldan uzaklaştırıldı

Sivas’ta 15 yaşındaki lise öğrencisi Elif, akranları tarafından darbedildi. Necip Fazıl Kısakürek Kız Mesleki ve Anadolu Lisesi’nde yaşanan olayda Elif’e şiddet uygulayan üç öğrenci o anları cep telefonuyla kayda alarak sosyal medyada yayımladı. Olayın ardından yedi öğrenci okuldan uzaklaştırılırken, konuya ilişkin açıklamada bulunan Sivas Valiliği, olaya karışan öğrenciler hakkında tahkikat başlatıldığını belirtti.

Borsa’da teknoloji uçtu sanayi çakıldı

Borsa İstanbul’da dalgalı geçen seansın ardından BIST 100 endeksi günü yüzde 0,66 düşüşle kapattı. Yatırımcının rotası teknolojiye çevrilirken, altın fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekti. Güne hafif bir yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, açılışta …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir