Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

Füzyon Enerjisi: Geleceğin Parlak Yıldızı

Füzyon enerjisi, nükleer füzyon reaksiyonlarından elde edilen ısıyı kullanarak elektrik üreten bir enerji üretim yöntemidir. Bu yenilikçi enerji türü, gelecekte kuantum bilgisayarları gibi hızla yayılacak gibi görünmektedir. Şu an için henüz piyasada çalışan bir tesis bulunmamakla birlikte, şirketler bu yenilenebilir enerji kaynağına yatırım yapmaya devam etmektedir.

Google, güneş enerjisi tarlalarının ötesinde füzyon enerjisi alanında da yatırımlar yapmaktadır. Şirket, ileriye dönük planlamaları kapsamında şimdiden 200 megawatt füzyon enerjisi satın almıştır.

Belirsizliklere rağmen Google, önümüzdeki yıllardaki veri merkezi ihtiyaçlarını karşılamak için Commonwealth Fusion Systems (CFS) ile füzyon enerjisi alımı konusunda anlaşmıştır. Amerika merkezli CFS, önümüzdeki on yıl içinde ticari füzyon santralinin ilk çalışır durumda olanını kurmayı hedeflemektedir.

Enerji İhtiyacı Tavan Yaptı

Özellikle yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle Google gibi dev şirketlerin elektrik tüketimi önemli ölçüde artmıştır. 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre, Google’ın veri merkezleri sadece geçen yıl 30.8 milyon megavat-saat elektrik harcamıştır. Bu rakam, 2020’ye göre neredeyse iki katına çıkmıştır. Bugün, Google’ın enerji tüketiminin %96’sı yalnızca veri merkezlerinden kaynaklanmaktadır, bu da şirketin devasa ölçekte ve sürekli enerji ihtiyacını göstermektedir.

Google, artan enerji talebini karşılamak için şimdiden 200 megawatt füzyon enerjisi satın almıştır. Bu miktar, yaklaşık 200 bin Amerikan evinin yıllık enerji tüketimine denk gelmektedir. Ancak henüz çalışan bir tesis olmadığı için bu enerji, şimdilik bir sözleşmeden ibarettir.

Google Enerji ve İklim Politikaları Direktörü Michael Terrell, şirketin bu yatırımla sadece gelecekteki enerji ihtiyacını garanti altına almakla kalmayıp, aynı zamanda füzyon sektörüne güçlü bir piyasa sinyali göndermek istediğini belirtmektedir. Ancak sürecin hızı konusunda net bir takvim bulunmamaktadır.

Füzyon enerjisi konusundaki heyecan sadece Google ile sınırlı değil. Microsoft da Helion Energy adlı bir girişime yatırım yapmış ve 2028’e kadar füzyon elektriği elde etmeyi planladığını duyurmuştur. Önümüzdeki yıllarda bu enerji türünün daha fazla önem kazanması ve büyümesi beklenmektedir.

Related Posts

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-haziran döneminde yüzde 5,1 arttı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 607 bin 379 oldu.

TRT 1 canlı izle 29 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

Turkcell’den yapay zeka adımı!

Panelde değerlendirmelerini aktaran Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç yapay zeka ve büyük veri temelli teknolojilerin artık sadece birer araç değil, dijital çağın yeni paradigmaları olduğunu belirterek, yapay zekânın yalnızca algoritmalarla …

Ayhancan Güven Nürburgring 24 Saat Yarışı’nı ikinci tamamladı

Kıtalararası GT Challenge serisinin 2. ayağı Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda Ayhancan Güven’in sürücüleri arasında yer aldığı Manthey EMA takımı ikinci oldu.

SpaceX’in Starship roketi test sırasında patladı: Patlama anı kameralara yansıdı

Elon Musk, onuncu test uçuşu için hazırlanan ve havaya uçan roket ile ilgili ilk bulguları paylaştı.

WhatsApp eskisi gibi olmayacak! Yeni özellik kabusunuz olabilir

Meta’nın WhatsApp’a getireceği reklam entegresi için endişeler artıyor. Uzmanlar söz konusu yeniliğin güvenlik açısından problem yaratağını belirtiyor.