TÜİK verilerine göre bazı ilçeler bazı illerden çok daha kalabalık ve gelişmiş hale geldi. Bu durumda ilçeler, il olabilmek için yapmaları gereken şeyleri yapmaya çalışıyor.
İL OLABİLMEK İÇİN NE GEREKİYOR?
Bir ilçenin il olabilmesi için aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekiyor:
- En az 100 bin nüfusa sahip olmak
- İl merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunmak
- Belirli bir şehirleşme düzeyine ulaşmış olmak
- Yeterli ulaşım imkanlarına sahip olmak
- Geniş bir hinterlanda sahip olmak
- Ekonomik çeşitlilik göstermek
- Yüksek bir eğitim düzeyine sahip olmak
- Gelişmiş sosyal altyapı ve hizmetlere sahip olmak
İŞTE İL OLMAYI BEKLEYEN İLÇELER
Türkiye genelinde bu kriterlere uyan ve il olmayı bekleyen birçok ilçe bulunuyor.
İşte il olmaya aday o ilçeler; Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba, Akçakale, Tarsus, Ergani ve Viranşehir.
BAZI İLLERDE MİLLETVEKİLİ SAYILARI DEĞİŞTİ
Yüksek Seçim Kurulu 2023 nüfus verilerine göre bazı illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını da güncelledi. Bu düzenlemeyi yaparken illerin nüfusu dikkate alındı. 26 Haziran 2023 tarihli karara göre, İstanbul’un milletvekili sayısı 98’den 96’ya, Hatay’ın 11’den 10’a, Kütahya’nın ise 5’ten 4’e düştü. Öte yandan, Bursa’nın milletvekili sayısı 20’den 21’e, Eskişehir’in ise 6’dan 7’ye yükseldi. Tunceli ve Bayburt’un milletvekili sayısı ise her biri için 1 artarak 2’ye çıktı.