OFAC, Poloniex’in 2014 ve 2019 yılları arasında müşterini tanı uygulamalarını uygun şekilde sürdürmediğini iddia ediyor. Kripto para borsası Poloniex, yaptırım ihlali suçlamalarını çözmek için 7,6 milyon dolarlık cezayı kabul etti.
OFAC’tan kripto para borsasına ihlal cezası!
OFAC, Justin Sun’a bağlı platformun çeşitli yaptırım programlarını yaklaşık 66.000 kez ihlal ettiğini söyledi. Bu doğrultuda, Kırım, Küba, İran, Sudan ve Suriye’den müşterilerin Ocak 2014 ile Kasım 2019 arasında toplu olarak 15 milyon dolara kadar işlem yapmasına izin verdiğini kaydetti.
Poloniex Ocak 2014’te faaliyete geçti. Bununla birlikte, Mayıs 2015’e kadar bir yaptırım uyum programına sahip değildi. Bir Hazine belgesinde, uyum programının geriye dönük olmadığı yer alıyor. Ayrıca, halihazırda yaptırım uygulanan yargı bölgelerinden müşterilerin platformu kullanmaya devam etmesine izin verdiği belirtiliyor. Yaptırım gözlemcisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kripto borsası Poloniex’in ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC) ile yaptırım ihlalleri iddialarını çözmek için 7,59 milyon dolar havale edeceğini söyledi.

İhlal iddialarının arka planında neler var?
OFAC, “Poloniex, uyum programı uyarınca İran, Küba, Sudan, Kırım ve Suriye ile bağlantısı olan hesapları belirlemek ve kısıtlamak için çaba sarf etmesine rağmen, görünüşe göre bu yargı bölgelerinde bulunan bazı müşteriler, online dijital varlıklarla ilgili işlemlerde bulunmak için Poloniex’in platformunu kullanmaya devam etti” dedi.
Poloniex şu anda Tron’un yaratıcısı Justin Sun’ın desteğini de içeren bir kuruluşlar konsorsiyumuna ait. Kriptokoin.com’dan bildiğiniz üzere, bundan önce, ABD’li kripto para şirketi Circle kısa bir süre Poloniex’e sahipti. Ancak iki yıldan kısa bir süre sonra işletmeyi sattı. Geçen yıl Poloniex ve diğer kripto borsası Huobi, Huobi Token “ekosistem gelişimini” artırmayı da içeren bir “stratejik ortaklık” kuracaklarını duyurdu. Bu arada Justin Sun aynı zamanda Huobi’nin de danışmanı.

Poloniex, OFAC ile işbirliği yaptı
OFAC Pazartesi günkü raporunda, Poloniex’in “iddia edilen ihlallerin çoğu sırasında küçük bir startup” olduğu belirtti. Ayrıca, Circle’ın şirkete sahip olduğu süre boyunca Poloniex’in yaptırımlara uyum programını geliştirdiğini dikkate aldı. OFAC, bu gerçeklerin, cezanın ne kadar ağır olacağının hesaplanmasında hafifletici faktörler olduğunu söyledi.
Bu arada OFAC, hem Circle hem de Poloniex’in OFAC ile işbirliği yaptığını kaydetti. Ayrıca, bunun da borsanın lehine bir başka nokta olduğunu belirtti. Konuya ilişkin olarak Poloniex’ten henüz bir açıklama gelmedi.