Petrol fiyatlarında düşüş eğilimi: Varili 76,04 ​​​dolar

Brent Petrol Fiyatlarındaki Değişimler ve Ticaret Politikalarının Etkisi

Cuma günü, Brent petrol varil fiyatları 76,57 dolara kadar yükseldi ancak günü 76,47 dolardan tamamladı. Bugün itibarıyla ise Brent petrol varil fiyatları kapanışa göre yaklaşık %0,6 azalarak 76,04 dolara geriledi. Aynı saatlerde ise Batı Teksas türü (WTI) ham petrol varil fiyatı 73,21 dolardan alıcı buldu.

Beyaz Saray’daki görevini 20 Ocak’ta devralacak olan ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikalarının enflasyon üzerinde oluşturabileceği endişeler devam ediyor. Bu ticaret politikalarının etkileri, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika yol haritasını şekillendirmede belirsizlik yaratması bekleniyor.

Para piyasalarındaki fiyatlama üzerindeki etkileri nedeniyle Fed’in 29 Ocak’taki para politikası kararında faizlerin sabit tutulacağı öngörülürken, bu yılın ilk faiz indiriminin mayıs ayında gerçekleşeceği fiyatlamalarda öne çıkıyor.

Beklentilere göre, Fed’in faiz indirim hızını bu yıl yavaşlatacağı düşüncesi, en çok petrol tüketen ülke ABD’de ekonomik faaliyetlerin yavaşlayabileceği endişelerini ortaya çıkararak fiyatların aşağı yönlü hareket etmesine neden oluyor.

Ayrıca, ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazanması da etkili olmaktadır. Yüksek ABD doları piyasa oyuncularının risk iştahını azaltarak fiyatların düşüş eğilimini desteklemeye devam etmektedir. Dolar endeksi, yeni haftaya %0,1’lik bir düşüşle başlamış olmasına rağmen Kasım 2022’den beri en yüksek seviyelerde seyrini sürdürmektedir.

Teknik analizlere göre, Brent petrolde direnç seviyesi 76,72 dolar olarak belirtilmekte olup desteğin ise 70,48 dolar seviyesinde izlenebileceği ifade edilmektedir.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Tarife savaşına 90 günlük ara

ABD ve Çin, hafta sonu İsviçre’de yapılan üst düzey ticaret görüşmelerinde karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün düşürme konusunda anlaştı. Karar küresel piyasalara olumlu yansıdı

“Mehmet Şimşek’e açılan kredi tükeniyor”

ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’dan haftanın analizi geldi. TÜİK’in, AKP iktidarı sürecinde en itibarsız dönemini yaşadığını belirten Doğan, “Neredeyse iktidar dışında kimse TÜİK verilerini ciddiye almıyor, inanmıyor.” dedi. Nisan enflasyon …

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.