Pırasa yemeden önce bir kez daha düşünün

Pırasanın Sağlığa Faydaları ve Püf Noktaları

Sebzeler, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biridir ve pırasa da bu grubun önemli bir üyesidir. Binlerce yıllık geçmişiyle pırasa, sofralarımızı renklendirir ve sağlığımıza pek çok fayda sağlar. İşte pırasa hakkında bilmeniz gerekenler…

Pırasa, soğangiller ailesine ait bir sebze olup, sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Flavonoid bileşenleri özellikle sağlığımıza birçok katkı sağlarken, kamferol kan damarlarını güçlendirir. Yüksek folat içeriği kalp sağlığını korurken, güçlü antioksidan gallik asit yaşlanma belirtilerini geciktirir. Ayrıca sülfürlü bileşenler, kolon kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir.

PIRASA İLE İLGİLİ İPUCULARI

Pırasalar, buzdolabında yıkanmadan yaklaşık bir hafta, dondurucuda ise 3 aya kadar taze kalabilir. Pişirildikten sonra ise buzdolabında en fazla 48 saat taze kalabilir. Bir porsiyon pırasa, vücudun günlük K vitamini ihtiyacının %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü ve C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılar. Ancak aşırı tüketildiğinde içinde bulunan oksalatlar nedeniyle kalsiyum emilimini engelleyebilir. Ayrıca sindirim sorunları yaşayanlar, pırasayı iyice pişirerek ve az miktarda tüketerek gaz sorunlarını önleyebilir.

Salatalara doğranarak soğanın yerini alabilir veya omletlere, menemenlere ekleyebilirsiniz. Patatesle birlikte pişirilip püre haline getirilerek leziz bir çorba yapabilir ya da keskin tadını yumuşatmak için az miktarda et suyu ekleyerek pişirebilirsiniz.

Related Posts

Gençleri tehdit ediyor: Elektronik sigara kullananlar dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaraların akciğer ve kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.