Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı

İsviçre Restoranlarında Yemek Fiyatları Neden Daha Yüksek Olabilir?

İsviçre’de bir restorana gitmek, birçok turist için bütçeyi aşan bir deneyim haline geldi. Özellikle Almanya’dan gelen ziyaretçiler, Zürih’te sipariş ettikleri bir Zürcher Geschnetzeltes adlı yemeğine neredeyse 43 dolar ödemek zorunda kalabiliyor. Bu durumun temel sebeplerinden biri, İsviçre’nin uyguladığı tarım ürünlerine yönelik korumacı politikalar.

Tarım Ürünlerine Yönelik Korumacı Politikaların Etkisi

Yerli üreticiyi yabancı rekabete karşı korumak adına uygulanan yüksek ithalat vergileri, İsviçre’deki hammadde fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine göre 2023’te İsviçre’nin ortalama tarım gümrüğü yüzde 24,8 seviyesindeydi. Bu oran, Avrupa Birliği’nin üç katı, Amerika Birleşik Devletleri’nin ise altı katı düzeyinde. Et ürünlerinde ortalama gümrük vergisi yüzde 85’i bulurken, süt ürünlerinde bu oran yüzde 130’a çıkıyor.

Trump’ın Vergi Planı ve İsviçre Ekonomisi

Donald Trump yönetiminin İsviçre’ye yönelik ithalat vergilerini yüzde 31 seviyesine çıkarma hazırlığı, ülkenin ekonomisini olumsuz etkileyebilir. Bu karar, ihracata dayalı İsviçre ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturuyor. İsviçre hükümeti, bu vergi artışını engellemek için yoğun diplomatik çabalara girişti.

Amerika’nın İsviçre’ye Bakışı

ABD’nin, İsviçre ile olan hizmet ve mal ticareti açığını ele alırken sadece mal ticaretindeki açığı göz önünde bulundurması, İsviçre tarafından eleştiriliyor. İsviçre’nin tarım politikaları, ABD tarafından “adil olmayan ticaret uygulamaları” olarak nitelendiriliyor.

Tarımın Geleceği ve Ekonomistlerin Değerlendirmesi

İsviçre tarım politikalarını eleştiren ekonomistler, ülkenin tarım sektöründe radikal değişikliklere gitmesi gerektiğini savunuyor. Gıda güvenliğini korumak adına daha verimli yöntemlerin benimsenmesi ve uluslararası ticarette daha rekabetçi olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Önümüzdeki Dönem İçin Gözlem ve Beklentiler

İsviçre tarım politikalarında beklenen değişiklikler, ülkenin küresel ticaretteki rolünde önemli bir değişikliğe neden olabilir. Restoran fiyatlarından uluslararası ticaret gücüne kadar birçok alanda etkileri olabilir.

Related Posts

Tesla’nın Çin satışları 7 aydır düşüyor

Tesla’nın Çin’de üretilen elektrikli araçların satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 düşüş kaydetti.

Uber Trendyol GO’yu satın aldı! Tarihi anlaşma duyuruldu

Trendyol Grubu, Uber Technologies, Inc. ile Trendyol GO’nun çoğunluk hisselerinin devri için anlaşmaya varıldığını açıkladı. Devir sürecinin resmi kurumların onayının ardından önümüzdeki aylarda tamamlanacağı aktarıldı. Anlaşmanın tamamlanmasının …

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşu sergiliyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar da sürecek.” dedi.

Ünlü mobilya devi Bellona satıldı

Erciyes Anadolu Holding bünyesinde Bellona’nın satışı için ihalesi gerçekleşti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürütülen satış süreci, hakkında açıklama yapıldı. MUHAMMEN BEDEL 7 MİLYAR TL OLARAK AÇIKLANDI Mobilya sektörünün en …

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

Emekçinin kayıpları büyürken sendikalardan ek zam talepleri yükseliyor: Enflasyon maaşı eritiyor

Enflasyon, maaş, ücret ve aylıkları yutuyor. Çalışanlar ile emeklilerin gelirleri enflasyon karşısında hızla erimeye devam ederken, sendikalardan “ek – seyyanen zam” talepleri geldi. Enflasyonun düştüğü ile övünen iktidar ise emekçi ve emeklinin gelir kayıpları konusunda sessiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir