Türkiye’de sisteme giren doğalgaz yüzde 9,5 arttı

BOTAŞ Verilerine Göre Doğal Gaz Talebi Yükseldi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), geçen yıl yaz aylarında yüksek hava sıcaklıklarının etkisiyle doğal gaz talebinde artış yaşandığını açıkladı.

AA’nın haberine göre; Türkiye’de sisteme verilen doğal gaz miktarı 56 milyar 390 milyon 412 bin metreküp olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023’teki 51 milyar 477 milyon 297 bin seviyesinden yükseldi.

Ülke, doğal gaz ihracatı da yapmakta olup, toplam tüketimle giriş miktarı arasında yaklaşık yüzde 5 fark bulunmaktadır.

Geçen yıl Türkiye’ye en fazla doğal gaz girişi aralık ayında gerçekleşirken, en düşük giriş ise haziranda kaydedildi.

2024 yılında, sisteme en fazla gaz girişi 11 Kasım’da, en az gaz girişi ise 18 Haziran’da yaşandı.

Son yıllarda Türkiye, gaz tedarik çeşitliliği stratejisiyle LNG tedarikine de ağırlık vermekte. Ülke, geçen yıl LNG tedarikinde 100 milyar metreküp kapasitesini artıracak anlaşmalara imza attı.

BOTAŞ, geçtiğimiz yıl 4 farklı şirketle LNG tedarik anlaşması imzalayarak bu alanda atılım gerçekleştirdi.

Şirket, Umman ile 2025-2035 yılları arasında yapılacak LNG tedarik anlaşması kapsamında yıllık 1 milyon ton LNG ithal edecek.

ExxonMobil ile yapılan mutabakat muhtırasıyla Türkiye’ye yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarik edilmesi planlanmaktadır.

Shell ve TotalEnergies ile imzalanan 10 yıllık LNG anlaşmalarıyla BOTAŞ, yıllık 4 milyar metreküp ve 1,6 milyar metreküp doğal gaz tedariki alacağını duyurdu.

Tüm bu anlaşmaların toplamında, yaklaşık 100 milyar metreküp gaz temin edilmesi öngörülmektedir.

Türkiye, LNG altyapısının yanı sıra Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hatlarıyla gaz ithalatı yapmakta. TürkAkım, Mavi Akım, TANAP ve İran-Türkiye doğalgaz boru hatlarıyla yıllık toplam 73,5 milyar metreküp gaz ithal edilmektedir.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Altın fiyatlarında sert düştü: Yatırımcılar ne beklemeli?

Altın fiyatlarında yaşanan büyük düşüş, yatırımcıların dikkatini çekti. Analistler, bu düşüşün geçici olabileceğini ve altın piyasasında daha fazla hareketliliğin yaşanabileceğini belirtiyor. Kritik seviyeler ise altın fiyatlarının geleceğini şekillendirecek gibi görünüyor.

İstanbul’da 10 evden 4’ünün deprem sigortası yok

Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görüldü.

Bakan Kacır’dan yerli yapay zeka açıklaması: Uygulamaları hayata geçireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye’nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacaklarını belirterek, “Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz.” dedi.

CHP’li Gürer: Kuraklık yetmedi, çiftçiyi don da vurdu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklıkla mücadele eden çiftçilerin don felaketiyle daha da zorlandığını söyledi.

Asya borsaları karışık seyrediyor: 24 Nisan 2025 Perşembe Asya borsalarında son durum

Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, ABD yönetiminin tarife mesajları bölgedeki risk algısı üzerinde etkili oluyor.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir