Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 20 farklı ürün zehirli çıktı: İade ettiler

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği Standartlarına Uyumlu Yeni Pestisit Yönetmeliği Yayımladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 7 Ocak 2025 tarihinde pestisit limitlerini Avrupa Birliği (AB) standartlarına uyumlu hale getiren yeni bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelik, üç ay içinde tam uyum sağlanacağını belirtirken, bu tarihten önce üretilen gıdaların raf ömrü boyunca piyasada kalabileceği ifade edilmişti. Ancak, AB ülkelerinden Türkiye’ye ithal edilen gıdalara yönelik art arda gelen bildirimler, ciddi sorunları ortaya koymaktadır.

11 Nisan: Üzüm Yapraklarında “Pestisit Kokteyli” İhlali

Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre Almanya, Türkiye’den ithal edilen üzüm yapraklarında beş farklı pestisit tespit etti. “Pestisit kokteyli” olarak tanımlanan bu durum, ürünlerin “potansiyel risk” gerekçesiyle piyasadan çekilmesine neden oldu.

15 Nisan: Antep Fıstığı ve Kekikte Limit Aşımı

İtalya, Türkiye’den gelen kabuklu antep fıstıklarında izin verilen aflatoksin B1 limitinin 1,3 katı, toplam aflatoksinin ise 1,11 katı fazla olduğunu bildirdi. Ürünler “tehlikeli” koduyla sınırdan reddedildi. Aynı gün Belçika, kurutulmuş kekiklerde pirolizidin alkaloidlerini 14,9 kat fazla tespit ederek ürünleri “tehlikeli” kategorisiyle geri çevirdi.

16 Nisan: İncir ve Ekmekte Toksik Madde Tespiti

Hollanda, Türkiye’den ithal edilen incirlerde aflatoksin B1’in 1,6 kat, okratoksinin 1,1 kat fazla olduğunu saptadı. Ürünler “tehlikeli” koduyla bildirime konu oldu. Slovakya ise buğday ekmeğinde propiyonik asit (E280) ve benzoik asit (E210) tespit etti. Propiyonik asit limiti 1,24 kat aşarken, benzoik asit hiç olmaması gereken bir maddenin varlığıyla dikkat çekti. Bu maddeler migren, astım ve hiperaktivite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği için ekmekler “potansiyel tehlike” koduyla geri çağrıldı.

17 Nisan: Kuru İncir ve Nohut Ununda Sorunlar

Almanya, kuru incirlerde okratoksin A’nın 3,3 kat fazla olduğunu, organik nohut ununda ise salmonella bulunduğunu bildirdi. Her iki ürün de “tehlikeli” koduyla piyasadan çekildi.

22 Nisan: Limon, Çikolata ve Maydanozda İhlaller

Bulgaristan, Türkiye’den ithal edilen limonlarda chlorpyrifos-methyl pestisitini 14,9 kat fazla tespit etti. Belçika, çikolatalarda etiketsiz buğday alerjeni saptayarak ürünleri geri çekti ve kamuoyunu bilgilendirdi. İsviçre, kurutulmuş maydanozda kereviz alerjeni buldu ve “tehlikeli” koduyla ürünleri toplattı.

23 Nisan: Limonlarda Rekor Pestisit Seviyesi

Bulgaristan, Türkiye’den gelen limonlarda prokloraz pestisitini izin verilen limitin 42,7 katı fazla buldu. İtalya ve Hollanda, kuru incir ve incirlerde aflatoksin B1’in sırasıyla 3,9 ve 4,5 kat fazla olduğunu bildirerek ürünleri sınırdan reddetti.

24-25 Nisan: Kayısı ve Nane Sorunları

Almanya, organik kayısı parçalarında aflatoksin ve okratoksin A limitlerinin aşıldığını, kurutulmuş nanelerde ise salmonella tespit edildiğini duyurdu. Ürünler “tehlikeli” ve “potansiyel risk” kodlarıyla işlem gördü.

30 Nisan-5 Mayıs: Kabak, Kahve ve Çerezde Tespitler

Avusturya, kabaklarda pestisit limitinin 2,7 kat aşıldığını bildirdi. Almanya, kahve içeceğinde izinsiz sibutramin, kavrulmuş mısır çerezinde glisidol tespit etti. Yunanistan ise susam tohumlarında salmonella buldu. Tüm ürünler “tehlikeli” veya “potansiyel risk” koduyla reddedildi.

Related Posts

Bellona ihalesinde rekor yarış: 570 kez fiyat artırıldı

TMSF tarafından satışa çıkarılan Bellona Mobilya’nın ihalesi kıyasıya geçti. İki yatırımcının yarıştığı süreçte 570 kez fiyat artırımı yapıldı, en yüksek teklif 8 milyar 1 milyon liraya ulaştı. Satış, Rekabet Kurumu onayının ardından tamamlanacak.

SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izni alabilmesi için rezerv kanıtı denetimini zorunlu hale getirdi. Denetimlerde, kripto cüzdanlar ve müşteri varlıklarının birebir doğrulanması şartı getirilirken; süreçler, bağımsız denetçilerle ve rastgele seçilecek tarihlerde yürütülecek.

Dolar günler sonra sert yükselişe geçti

Döviz piyasalarında haftanın son işlem gününde sert yükselişler yaşanıyor. Dolar/TL kuru 38,73 seviyesinde bulunurken, Euro/TL ise 43,58 seviyesinde hareketleniyor.

100 milyon dal çiçek satılacak

Anneler Günü için bu yıl çiçek satışının daha fazla olması beklenirken; yurt içinde 25 milyon daldan fazla çiçek satılması bekleniyor. Yurt dışına ise bu süreçte 75 milyon daldan fazla çiçek gönderildi. Bir gül için ortalama satış fiyatı 150 lira olacak; çiçek buketleri ise 500-750 liradan başlayacak.

Türkiye’den Suriye’ye doğal gaz ve elektrik desteği: Günlük 6 milyon metreküp gaz gönderilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’den Suriye’ye günlük 6 milyon metreküp hacminde doğal gaz gönderileceğini bildirdi. Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada “Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretmek üzere kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Borsa günü yükselişle tamamladı. İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (8 Mayıs 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 204,59 puan artarken, toplam işlem hacmi 97,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,30, holding endeksi yüzde 0,78 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 5,06 ile kimya petrol …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir