Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

“`html

Evlilik Öncesi Talasemi Testleri: Sağlıklı Nesillerin Temeli

Uzmanlar, evlilik öncesinde yapılması gereken sağlık taramalarında talasemi testlerinin kritik bir rol oynadığını vurguladı. Talasemi, evlenmeye engel olan bir hastalık değildir; bilgilenme ve zamanında testler ile sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesi mümkündür.

Halk arasında “Akdeniz Anemisi” olarak bilinen talasemi, genetik olarak geçebilen ve önlenebilir bir kan hastalığıdır. Özellikle Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde taşıyıcılık oranlarının yüksek olması dikkat çekmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın 2002 yılında başlattığı “Hemoglobinopati Kontrol Programı” çerçevesinde, evlenmeden önceki talasemi taşıyıcılığı testleri yüksek riskli bölgelerde zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulama, bilinçli evliliklerin yapılmasına olanak tanımakta ve sağlıklı nesillerin doğmasına katkı sağlamaktadır.

Uzmanlar Talasemi Testlerinin Önemine Dikkat Çekiyor

Tüp Bebek Yöntemi ile Riskler Azaltılabilir

Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz, talasemi taşıyıcılığı testinde çiftlerin her ikisinin de taşıyıcı çıkması durumunda, evlenmeleri halinde çocuklarının talasemi hastalığı ile doğma ihtimalinin olduğunu belirtti. Ancak, hastalığın evlenmeyi engellemediğini açıkladı ve genetik uzmanlarının danışmanlık sağladığını ifade etti.

Prof. Dr. Demiriz, şu şekilde konuştu:

“Eğer çiftlerden biri sağlıklıysa ve diğeri taşıyıcıysa, bu durumda çocukları hasta doğmaz. Ancak, iki taşıyıcının evlenmesi, çocukların %25’inin talasemi majör hastası olma riskini taşır. Bu durumda çocuklar yaşam boyu düzenli kan nakli ve tedavi gereksinimi duyabilir.”

Talasemi taşıyıcısı bireylerin hematoloji uzmanları tarafından izlenmelerinin önemine de dikkat çeken Demiriz, bu süreçte sağlık okuryazarlığının artırılmasına yönelik önerilerde bulundu.

Talasemi Taşıyıcıları ve Sağlıklı Yaşam

Talasemi Farkındalığı Oluşturmak için Kampanyalar Gerekiyor

Prof. Dr. Demiriz, talasemi konusunda toplumsal bilinçlendirme kampanyalarının gerekliliğine dikkat çekti. Evlilik çağına gelen bireyler için medya ve sosyal medya üzerinden farkındalık artıracak çalışmalar yapılmalıdır.

Genetik Danışmanlık ve Önlemler

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Rafet Eren, talasemi taramalarının zorunlu olduğunu, taşıyıcı çiftlere genetik danışmanlık verilerek hastalığın riskleri hakkında bilgi sağlandığını belirtti. Eren, şu açıklamaları yaptı:

“Danışmanlık sürecinde hastalığın ne olduğu, riskler ve önlemler hakkında bilgiler veriyoruz. Gerekirse prenatal tanı yöntemleri öneriyoruz. Bazı çiftler, sağlıklı embriyonun seçilmesi için preimplantasyon genetik tanı yöntemini tercih edebilir.”

Prof. Dr. Eren, durumun ciddiyetinin altını çizerek, testlerin yapılmamasının sonucunda hem bireylerin hem de toplumun büyük risklerle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Talasemi Hastalığında Farkındalık

Ağır Talasemi Hastalığı ve Önleme Yöntemleri

Dr. Serkan Ocakçı, Türkiye’de beta talasemi taşıyıcılığının sıklıkla tespit edildiğini belirtti. Bu durumun bireylerde hafif kansızlık yapabilen bir rahatsızlık olduğunu ekledi.

Ocakçı, “Kansızlık olmadan kırmızı kan hücrelerinin küçük olması hemoglobin elektroforezi ile belirlenebilir. Bu hastalar genellikle günlük yaşamda fazla bir etki hissetmez.” dedi.

Ağır talasemi hastalarında, demir birikimine bağlı birtakım sağlık sorunlarının gelişebileceğine dikkat çeken Ocakçı, evlilik ve gebelik öncesi değerlendirmelerin öneminin altını çizdi.

Ocakçı, son olarak şu bilgileri paylaştı:

“Ağır talasemi hastası doğumları, hasta ve aile için zor zamanların başlangıcı demektir. Tedavi süreci ciddiyetle yönetilmeli ve önleyici tedbirler alınmalıdır.”

Tüm bu bilgiler, talasemi hastalığının önlenebilir bir durum olduğunu ve doğru bilgilendirme ile sağlıklı bireylerin yetişmesine katkıda bulunulabileceğini göstermektedir.

“`

Related Posts

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir